Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

28 June 2024 06:48

Η ΕΕ απειλεί με πρόστιμο την Apple

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ κατηγόρησαν την Apple ότι παραβιάζει νέους αυστηρούς κανόνες ψηφιακού ανταγωνισμού, εμποδίζοντας τους προγραμματιστές εφαρμογών να κατευθύνουν ελεύθερα τους καταναλωτές σε φθηνότερες υπηρεσίες. Τα πορίσματα της ΕΕ προέρχονται από έρευνα που ξεκίνησε τον Μάρτιο. Εάν κριθεί ένοχη, η εταιρεία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμο έως και 10% των 383 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετήσιων παγκόσμιων εσόδων της, ανέφερε ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ σε δήλωσή του τη Δευτέρα, 24 Ιουνίου. Το πρόστιμο μπορεί να αυξηθεί στο 20% των παγκόσμιων εσόδων της εταιρείας εάν επαναλάβει το αδίκημα, πρόσθεσε.

Η ενέργεια της Δευτέρας σηματοδοτεί την πρώτη φορά που επιτροπή κατηγορεί μια εταιρεία για παραβίαση του νόμου – ορόσημο για τις ψηφιακές αγορές. Η DMA, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο, είναι ένα σαρωτικό σύνολο κανόνων ανταγωνισμού που αποσκοπεί στον περιορισμό της δύναμης των Big Tech.

Τον ίδιο μήνα, η επιτροπή ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει έρευνες σε βάρος της Apple, της Alphabet μητρικής της Google και της Meta μητρικής του Facebook, με την υποψία ότι δεν συμμορφώνονταν με τον DMA.

Η επιτροπή πρέπει να καταλήξει στην τελική απόφαση σχετικά με το αν η Apple δεν συμμορφώθηκε με την DMA εντός ενός έτους από την έναρξη της έρευνάς της στις 25 Μαρτίου. Η Apple ανέφερε σε δήλωσή της τη Δευτέρα ότι, κατά τους τελευταίους μήνες, είχε «προβεί σε μια σειρά αλλαγών για τη συμμόρφωση με την DMA, ανταποκρινόμενη στα σχόλια των προγραμματιστών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είμαστε βέβαιοι ότι το σχέδιό μας συμμορφώνεται με τον νόμο».

Η επιτροπή διαπίστωσε προσωρινά ότι, σύμφωνα με τους κανόνες του καταστήματος εφαρμογών της Apple, «οι προγραμματιστές δεν μπορούν να παρέχουν πληροφορίες τιμολόγησης εντός της εφαρμογής ή να επικοινωνούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο με τους πελάτες τους για να τους κατευθύνουν προς προσφορές που είναι διαθέσιμες σε εναλλακτικές πλατφόρμες». Η Apple επιτρέπει τη λεγόμενη «καθοδήγηση» από τους προγραμματιστές μόνο μέσω συνδέσμων στις εφαρμογές τους που ανακατευθύνουν τους πελάτες σε μια ιστοσελίδα, δήλωσε η επιτροπή.

ΤΕΥΧΟΣ 537

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ