Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

28 April 2022 08:58

Εργατικό συνδικάτο στην Amazon για πρώτη φορά

Του Αργύρη Νομικού

Για πρώτη φορά στα 27 χρόνια λειτουργίας της Amazon, του δεύτερου μεγαλύτερου εργοδότη των ΗΠΑ, δημιουργείται συνδικάτο εργαζομένων. Η δημιουργία του Εργατικού συνδικάτου της Amazon (ALU) αποτελεί συνέχεια του πρόσφατου εργατικού συνδικάτου στην αλυσίδα καταστημάτων Starbucks. Μάλιστα η τάση δημιουργίας εργατικών συνδικάτων στις ΗΠΑ, η οποία έχει ευρεία λαϊκή υποστήριξη, προβληματίζει έντονα και τις άλλες 4 μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ (Apple, Microsoft, Google, Meta).

To συνδικάτο εργαζομένων της Amazon (ALU), σε αντίθεση με τα υπόλοιπα συνδικάτα, οργανώθηκε ως ανεξάρτητο από τις μεγάλες συνδικαλιστικές ομοσπονδίες που κυριαρχούν στις ΗΠΑ. Αυτό δεν σημαίνει δεν είχε υποστήριξη από πιο καθιερωμένα συνδικάτα, συμπεριλαμβανομένου του United Food and Commercial Workers Union (Ένωση εργαζομένων τροφίμων και εμπορίου) και του Unite Here, ενώ έλαβε και υποστήριξη από πολιτικούς της Νέας Υόρκης που ανήκουν στο το κόμμα των Δημοκρατικών. Οι στόχοι της ALU είναι να πετύχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας (αφού φημολογείται ότι η Amazon δίνει υψηλότερους μισθούς σε σχέση με το ανταγωνισμό), δηλώνοντας ότι είναι υπέρ της αξιοπρέπειας στο χώρο εργασίας, ενώ στις απαιτήσεις τους περιλαμβάνεται η αφοσίωση ενάντια στον ρατσισμό και στην σεξουαλική παρενόχληση.

Είμαστε μπροστά σε μια νέα εποχή στην αγορά των ΗΠΑ. Από την μία έχουμε την άνθηση των συνδικάτων των εργαζομένων και από την άλλη την έντονη δυσαρέσκεια των μεγάλων εταιριών. Ήδη η ALU έχει να ξεπεράσει ένα μεγάλο σκόπελο μπροστά της. Να κατορθώσει την αναγνώρισή της σαν σωμάτιο εργαζομένων της Amazon από την ίδια την Amazon, ενώ στην συνέχεια θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την υπογραφή σύμβασης εργασίας.

Τεύχος 54

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ