Skip to main content
19 June 2023 06:44

«Επάνοδος» στις τιμές φυσικού αερίου 

Σημαντική άνοδο παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, καθώς οι traders σταθμίζουν τις παρατεταμένες διακοπές έναντι των μικτών προοπτικών για τη ζήτηση, μετά από άνοδο άνω του 40% μέχρι στιγμής αυτήν την εβδομάδα. 

Το TTF παράδοσης επόμενου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, σημειώνει αυτήν την ώρα άνοδο 29,21% στα 49,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Η αβεβαιότητα έχει θολώσει τις προοπτικές για τους traders, με τις εργασίες σε ορισμένες μεγάλες νορβηγικές εγκαταστάσεις να συνεχίζονται μέχρι τον Ιούλιο, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και τις επίμονα υψηλότερες θερμοκρασίες. 

Η Ευρώπη βγήκε από τη χειρότερη ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους με ισχυρά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου, τα οποία αρχικά παρείχαν μια αίσθηση ασφάλειας ότι θα καταφέρει να αναπληρώσει επαρκώς τα αποθέματα καυσίμων ενόψει του επόμενου χειμώνα. 

Όμως, τα ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές ζήτησης έχουν προκαλέσει αστάθεια στις τιμές τις τελευταίες εβδομάδες, με τον θερμότερο καιρό να αποτελεί παράγοντα μεταβλητότητας στις τιμές μετά την υποτονική χρήση αερίου από τις βιομηχανίες που επιβάρυνε τις τιμές τους πρώτους μήνες του έτους. 

Ακόμη, η Ολλανδία πρόκειται να ανακοινώσει το κλείσιμο του μεγαλύτερου εργοταξίου φυσικού αερίου της Ευρώπης αργότερα φέτος, τονίζει το Bloomberg. 

Το κλείσιμο, λόγω κινδύνων από σεισμό κοντά στο πεδίο φυσικού αερίου στο Γκρόνινγκεν, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς τα σχέδια δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί. Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για να αποφασίσει επίσημα αργότερα αυτόν τον μήνα. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, το φυσικό αέριο σημείωσε άνοδο 35% (32 ευρώ η μεγαβατώρα στο κλείσιμο), στο μεγαλύτερο ανοδικό ποσοστό από τον περασμένο Αύγουστο, κοντά στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. 

Τεύχος 308

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ