Skip to main content
6 February 2023 07:53

Ενστάσεις εκπαιδευτικών για τη χρήση ChatGPT 

Της Αφροδίτης Μπαλίδου 

Οι βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης (AI assistants) όπως το ChatGPT συνεχίζουν να προκαλούν αίσθηση. Όμως, έντονη συζήτηση διεξάγεται αναφορικά με το τις πιθανές επιπτώσεις του GhatGPT στην εκπαιδευτική διαδικασία. 

Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αποφασίσουν εάν και πώς θα ρυθμίσουν το ChatGPT και άλλα εργαλεία AI εν μέσω φόβων ότι οι μαθητές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να γράψουν εργασίες στο σπίτι και να εξαπατήσουν στις εξετάσεις, καθώς θεωρείται πως η ευρεία χρήση θα μπορούσε να υπονομεύσει τις πιο αποτελεσματικές και αξιόπιστες μεθόδους για τον έλεγχο των γνώσεων ενός μαθητή. Το Υπουργείο Παιδείας της Νέας Υόρκης, μάλιστα, απαγόρευσε το ChatGPT τόσο για το προσωπικό όσο και για τους μαθητές λόγω ανησυχιών σχετικά με την ακρίβεια της παραγωγής της τεχνολογίας και φόβους ότι μπορεί να βλάψει τη μάθηση των μαθητών. 

Ένας καθηγητής στο Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια διαπίστωσε ότι το ChatGPT μπορούσε να διατυπώσει έξυπνες ερωτήσεις κατάλληλες για εξετάσεις MBA και του άρεσε η δυνατότητά του να μειώσει την ανάγκη του να επαναδιατυπώνει παρόμοιες ερωτήσεις κάθε χρόνο. Το ChatGPT πέρασε επίσης το ισοδύναμο μιας τυπικής εξέτασης MBA. 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το ChatGPT είναι έμπειρο στη διόρθωση σφαλμάτων λογισμικού, αλλά αμφισβήτησαν εάν το διανοητικό κόστος για την επαλήθευση του ChatGPT υπερτερεί των πλεονεκτημάτων που προσφέρει. Το StackOverflow απαγόρευσε το ChatGPT επειδή οι εύλογες, αλλά λανθασμένες, απαντήσεις του κατέκλυσαν τους συντονιστές περιεχομένου του ιστότοπου. 

Τεύχος 221

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ