Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

1 March 2022 10:01

Ελλάδα: Η χώρα που οι telecom πάροχοι συμμετέχουν στους μεγάλους διαγωνισμούς

Του Γιώργου Καλούμενου

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι τρεις μεγαλύτεροι εκπρόσωποι του εγχώριου κλάδου τηλεπικοινωνιών προκειμένου να διεκδικήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» άνω των 2 δισ. ευρώ σε έργα ICT τα οποία θα προκηρυχθούν σύντομα μέσω ΕΣΠΑ ή θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του ταμείου ανάκαμψης.

Εξάλλου τα τελευταία χρόνια, ΟΤΕ, Wind-Nova, και Vodafone έχουν μπει δυναμικά στην υλοποίηση τέτοιων έργων, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα πλειοδοτώντας σε σχετικούς διαγωνισμούς.

Δηλαδή οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι πέρα από τη βασική τους δραστηριότητα έχουν εισέλθει με αξιώσεις και στον τομέα των ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής, βρίσκοντας έτσι μία εναλλακτική αλλά πολύ σημαντική πηγή εσόδων.

Μάλιστα έχουν εξελίξει τα εξειδικευμένα ICT τμήματα τους σε τέτοιο επίπεδο, ώστε πολλά από τα έργα αυτά να μπορούν να τα αναλαμβάνουν αποκλειστικά, χωρίς δηλαδή να χρειάζονται τη συνδρομή κάποιου εταίρου από τον αμιγώς τεχνολογικό κλάδο.

Σε αρκετούς διαγωνισμούς βέβαια οι πάροχοι συμμετέχουν σε κοινοπραξίες με ομίλους της τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, ο ΟΤΕ έχει έντονη δραστηριοποίηση στον τομέα του IT Integration και έχει καθιερωθεί ως συνεργάτης επιλογής για την υλοποίηση σύγχρονων λύσεων στους τομείς Digitalisation και Cloud Transformation, του Cyber Security, του Internet of Things, της Yγείας (eHealth), του Tουρισμού και της Eνέργειας, και των Smart Cities.

Η Vodafone από την πλευρά της αναλαμβάνει κυρίως έργα στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου τομέα, εγκαθιστώντας ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα σε κρίσιμες για τη λειτουργία του κράτους υπηρεσίες.

Πρόσφατα μάλιστα κηρύχθηκε ανάδοχος του έργου για «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων» της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προϋπολογισμού ύψους 6,9 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ηWind-Nova θέλει και αυτή να ενεργοποιηθεί ακόμη περισσότερο σε αντίστοιχα δημόσια έργα επενδύοντας συστηματικά στην ανάπτυξη μίας σειράς ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών για «έξυπνες» πόλεις. Επίσης οι λύσεις που παρέχει μπορούν να υποστηρίξουν μία σειρά από ανάγκες του δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, συμμετέχοντας ενεργά και αποτελεσματικά στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό τους.

Τεύχος 19

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ