Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

25 May 2022 06:51

Γιατί πέφτουμε θύματα απάτης;

Όσο περισσότερους χώρους χρησιμοποιεί κανείς στο internet, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχουν οι απατεώνες να εξερευνήσουν και να εκμεταλλευτούν, είτε πρόκειται για απάτες με χρήματα, είτε για διάφορους τύπους απάτης με ψεύτικες αγορές, για ψεύτικες προσφορές εργασίας, για ψεύτικες κληρώσεις και λοταρίες, ακόμη και για απάτες με ρομαντικά ραντεβού, για να αναφέρουμε μόνο μερικές από τις πιο συνηθισμένες ψηφιακές απάτες που μπορείτε να συναντήσετε.

  • Κατ’ αρχάς, πολλά είδη απάτης υπάρχουν εδώ και καιρό, οπότε μιλάμε για συσσωρευμένη γνώση που μεταβιβάζεται στην «επόμενη γενιά» απατεώνων. Συχνά, οι δοκιμασμένες τεχνικές και οι χαρακτήρες κατασκευάζονται σχολαστικά και πολλά μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μην παρατηρήσετε ότι κάτι δεν πάει καλά με την πρώτη ματιά, τουλάχιστον.
  • Ορισμένοι απατεώνες θα χρησιμοποιήσουν όλα τα ψηφιακά ίχνη που αφήνει ένας χρήστης προς όφελός τους, δηλαδή όσο περισσότερο αλληλεπιδρά κανείς στο internet τόσο περισσότερα πράγματα μαθαίνουν οι απατεώνες και μπορούν να τον εξαπατήσουν πιο εύκολα.
  • Πολλοί κυβερνοαπατεώνες μπορούν να δημιουργήσουν αληθοφανείς ιστορίες και χαρακτήρες που ξεφεύγουν συχνά από τα φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας.
  • Επιπλέον, οι απατεώνες πιέζουν ώστε να ενεργήσει κανείς άμεσα χωρίς να έχει πολύ χρόνο για να σκεφτεί.
  • Εκμεταλλευόμενοι τις οικονομικές δυσκολίες, πολλοί ξεκινούν προσφέροντας ψεύτικα δώρα ή περιλαμβάνουν υποσχέσεις για ουρανοκατέβατες επενδυτικές αποδόσεις.
  • Συχνά υποδύονται ρόλους, όπως κάποιον κυβερνητικό υπάλληλο, έναν δικηγόρο, ένα στέλεχος εταιρείας ή έναν ειδικό σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα, βασιζόμενοι στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι άνθρωποι σε άτομα που κατέχουν θέσεις εξουσίας.
  • Στοχεύουν, επίσης, στις μέρες που τα θύματα είναι πιο ευάλωτα και μπορεί να μην έχουν συγκεντρωμένη την προσοχή τους στις λεπτομέρειες, ανοίγοντας την πόρτα σε πιθανούς κινδύνους.
  • Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι απατεώνες είναι ένα βήμα μπροστά και πάντα προσηλωμένοι στον στόχο τους.
  • Οι απατεώνες αντιλαμβάνονται ότι οι άνθρωποι θέλουν να αισθάνονται χρήσιμοι, γι’ αυτό και ένα εξαιρετικό δόλωμα είναι τα σενάρια που περιλαμβάνουν έκκληση για βοήθεια.
  • Ένα ακόμα τρικ των απατεώνων είναι ότι θα αφιερώσει αρκετή ώρα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του θύματος, κάνοντάς το να νιώσει ότι το καταλαβαίνει και δοκιμάζοντας πόσο μακριά μπορεί να φτάσει.

Πάντα το πιο σημαντικό είναι μην θεωρεί κανείς δεδομένο ότι δεν θα πέσει θύμα απάτης. Οποιοσδήποτε μπορεί να πέσει θύμα απάτης, ανεξάρτητα από το πόσο έξυπνος και εξοικειωμένος είναι με την τεχνολογία.

Τεύχος 74

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ