Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Αύξηση των απαιτήσεων των οργανισμών λόγω της διεθνούς αγοράς
Η έρευνα της KPMG International «2024 Global Mobility Benchmarking Survey: Charting the future — strategic mobility for tomorrow’s workforce» επισημαίνει τις προκλήσεις σε εμπορικό και γεωπολιτικό επίπεδο ως καίριο παράγοντα που οδηγεί τους παγκόσμιους οργανισμούς να επαναπροσδιορίσουν τις στρατηγικές τους. Ως απάντηση στις νομοθετικές και ρυθμιστικές αλλαγές που επιφέρουν θεμελιώδεις μεταβολές στο τοπίο συμμόρφωσης, δημιουργούνται νέες επιχειρηματικές ανάγκες και αυξημένες απαιτήσεις για τις ομάδες διεθνούς μετακίνησης προσωπικού (global mobility teams), οι οποίες καλούνται να διαδραματίσουν έναν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.
Η παγκόσμια έρευνα συγκεντρώνει τις απόψεις 225 επαγγελματιών διεθνούς μετακίνησης προσωπικού (global mobility professionals) από πολυεθνικούς οργανισμούς σε 29 χώρες και 11 κλάδους προσφέροντας πολύτιμα δεδομένα για την εξέλιξη των προγραμμάτων διεθνούς μετακίνησης προσωπικού. Οι προσδοκίες για τις ομάδες διεθνούς μετακίνησης προσωπικού έχουν διευρυνθεί, και περιλαμβάνουν πλέον θέματα όπως: φορολογικές και μεταναστευτικές πολιτικές, δομή, διακυβέρνηση, προτεραιότητες, δείκτες απόδοσης, τεχνολογία, ρομποτική, αυτοματοποίηση, διεθνή εξ αποστάσεως εργασία και πολλά άλλα. Στην έκθεση περιγράφονται οι κύριες δράσεις που πρέπει να αναλάβουν τα προγράμματα διεθνούς μετακίνησης προσωπικού, ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που ανακύπτουν από τις νέες επιχειρηματικές ανάγκες, ενθαρρύνοντας τις ομάδες να είναι πιο προσαρμοστικές.
Η έκθεση επισημαίνει ότι, καθώς οι ομάδες διεθνούς μετακίνησης προσωπικού (global mobility teams) αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως στρατηγικοί εταίροι και έμπιστοι σύμβουλοι, σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων θεωρεί την ευθυγράμμιση με την επιχειρηματική στρατηγική κορυφαία προτεραιότητα. Επιπλέον, σύμφωνα με την πρόσφατη Έκθεση CEO Outlook της KPMG για το 2024, το 92% των CEOs σχεδιάζει να αυξήσει το εργατικό δυναμικό, με το 80% να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων. Κατά συνέπεια, η υιοθέτηση κατάλληλων στρατηγικών για την ανάπτυξη του ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού θεωρείται κρίσιμη για τη διεθνή μετακίνηση προσωπικού, με το 70% των ερωτηθέντων να κατατάσσει την ανάπτυξη, προσέλκυση και διατήρηση του προσωπικού ως κορυφαία προτεραιότητα.
Με τις διασυνοριακές μετακινήσεις να κερδίζουν έδαφος, η πολυπλοκότητα του παγκοσμιοποιημένου εργατικού δυναμικού γίνεται όλο και πιο αισθητή. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι το 67% των οργανισμών που υποστηρίζουν τη διεθνή εξ αποστάσεως εργασία διαθέτουν επίσημη πολιτική, ως μια προσέγγιση πρόληψης που βοηθά στη διαμόρφωση και τυποποίηση των δυνατοτήτων της εξ αποστάσεως εργασίας, συμβάλλοντας στη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους φορολογικούς και μεταναστευτικούς νόμους.
Ο αριθμός των τμημάτων που ασχολείται με το διεθνώς μετακινούμενο προσωπικό που αξιοποιούν την τεχνολογία για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των λειτουργιών τους συνεχίζει να αυξάνεται, με τις λύσεις διαχείρισης αναθέσεων να γνωρίζουν ευρεία χρήση. Σχεδόν τα δύο τρίτα των οργανισμών στηρίζονται σε κεντρικά ή περιφερειακά μοντέλα διαχείρισης της διεθνούς μετακίνησης προσωπικού, καθώς θεωρείται ότι συμβάλλουν στην ενίσχυση της συνέπειας, του ελέγχου και της ανταπόκρισης στις περιφερειακές ανάγκες και δυναμικές.
Το 76% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι χρησιμοποιεί εργαλεία διαχείρισης ροής εργασιών και δεδομένων, ενώ η υιοθέτηση του ΑΙ αναμένεται να αυξηθεί, με το 51% να σχεδιάζει την ενσωμάτωση του AI στα προγράμματά τους και το 73% να προγραμματίζει για το μέλλον μακροπρόθεσμες επενδύσεις στο AI για την αυτοματοποίηση των διοικητικών εργασιών.
Η έκθεση ενθαρρύνει τις ομάδες διεθνούς μετακίνησης προσωπικού να συγκρίνουν τις στρατηγικές τους με αυτές των παγκόσμιων ανταγωνιστών τους, ώστε να αξιολογήσουν την πραγματική αξία των υφιστάμενων λειτουργιών τους και να αναπτύξουν νέες πρωτοβουλίες, προγράμματα και πολιτικές με μελλοντική προοπτική.