Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

10 March 2022 07:52

Αύξηση στις τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων

Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, φαίνεται ότι τα ηλεκτρικά οχήματα μπορεί να μην είναι ασφαλές καταφύγιο για όσους θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ρωσία παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του Νικελίου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών των πολλά ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο ρόλος της Ρωσίας στην παραγωγή Νικελίου για μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα είναι εξαιρετικά ενεργός μιας και το 20% αυτής της προμήθειας προέρχεται από μία μόνο ρωσική εταιρεία. Με τις οικονομικές ανατροπές του 2022, και την εμπόλεμη κατάσταση, η Ρωσία, ένας σημαντικός παραγωγός Νικελίου, αντιμετωπίζει αναταραχή εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν επίγνωση της σπανιότητας του Νικελίου. Η Tesla, για παράδειγμα, θα κινηθεί προς την τεχνολογία καθόδου Σιδήρου, αλλά ο χρόνος αυτής της μετάβασης είναι δύσκολο να καθοριστεί.

Πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg και το Reuters, οι τιμές του Νικελίου αποτελούσαν πρόβλημα για τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων ακόμη και πριν από την εισβολή. Γι’αυτό και οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξετάζουν άλλες τεχνολογίες για την κατασκευή μπαταριών χωρίς Νικέλιο.

Ωστόσο, αν οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν κάνουν τη μετάβαση αυτή όσο πιο γρήγορα, τα ηλεκτρικά οχήματα θα είναι ακόμα πιο απρόσιτα για τους καταναλωτές.

Τεύχος 27

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ