Skip to main content
10 February 2023 07:54

Αυξάνονται οι εμπορικές συναλλαγές ΗΠΑ-Κίνα!

Του Χρίστου Κρανάκη

Σχετική έκπληξη προκαλούν τα στοιχεία που ήρθαν στο «φως», αναφορικά με τη διαμόρφωση της εμπορικής δραστηριότητας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Εκεί που οι περισσότεροι θα εκτιμούσαν πως το άτυπο (;) τεχνολογικό εμπάργκο που επιχειρούν οι ΗΠΑ, προκειμένου να «χτυπήσουν» τους σινικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, και η ένταση με αφορμή το μέτωπο της Ταιβάν θα επηρέαζε αρνητικά τις εμπορικές σχέσεις των δύο κρατών, τα δεδομένα τελικά αποτυπώνουν μια διαφορετική κατάσταση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, το εμπόριο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας σημείωσε υψηλό ρεκόρ το 2022. Συγκεκριμένα, το διμερές εμπόριο αγαθών μεταξύ των χωρών αυτών αυξήθηκε στα 690,6 δισ. δολάρια την περσινή χρονιά.

Οι αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 2,4 δισ. δολάρια στα 153,8 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 31,8 δισ. δολάρια σε 536,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ.

Όπως με νόημα σημειώνουν οι αναλυτές, η επικοινωνιακή ιδέα της «αποσύνδεσης» ή της μείωσης της αμοιβαίας εξάρτησης σε μια σειρά τομέων απέχει παρασάγγας από τη «στυγνή» πραγματικότητα του εμπορίου.

Τεύχος 225

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ