Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

6 May 2022 06:50

Αρχύτας: Το πρώτο Drone… made in Greece!

Ερευνητικές ομάδες από τρία πανεπιστήμια, και συγκεκριμένα το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης ΔΠΘ και το Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, υλοποιούν το ερευνητικό πρόγραμμα «Αρχύτας», σε συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), για την κατασκευή ελληνικού μη επανδρωμένου οχήματος (drone-UAV) πολλαπλών ρόλων αποκλειστικά από την ΕΑΒ. Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρηματοδοτήσει την ΕΑΒ για την ανάπτυξή του.

Η δυνατότητα να απογειώνεται και προσγειώνεται κάθετα είναι και η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου drone, σε ότι αφορά την τεχνολογία που θα πρέπει να εφαρμοστεί αλλά και στις χρήσεις για τις οποίες η δυνατότητα αυτή δίνει άλλους ορίζοντες λειτουργίας. «Για παράδειγμα, εάν π.χ. υπάρξει μια περίπτωση πλημμύρας, το αεροσκάφος θα μπορούσε να μεταφέρει κρίσιμα υλικά, μέχρι και τα 25 κιλά ενώ, θα μπορούσε επίσης να επιτηρεί για παράδειγμα, δίκτυα καλωδίων της ΔΕΗ, ή και να κάνει επιτήρηση συνόρων, θαλασσών. 

«Ο «Αρχύτας» μπορεί να πρωταγωνιστήσει, αλλά δεν θα είναι ένα μοναδικό προϊόν. Η κατηγορία αυτή των UAVs είναι τεράστια αφού αρχίζει από τα μικρά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και φτάνει σε UAV που πετάνε για ημέρες ολόκληρες σε διάφορες αποστολές. Η Ελλάδα, πρόσφατα, έχει δείξει τη διάθεση να προχωρήσει σε πάρα πολλές κατηγορίες πάντα σε συνεργασία με την ΕΑΒ και τα ελληνικά πανεπιστήμια», προσέθεσε το στέλεχος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.

Το πρώτο αποτέλεσμα για τον «Αρχύτα» θα το δούμε σε δύο χρόνια από σήμερα με τον συγκεκριμένο χρόνο ανάπτυξης να είναι «εξαιρετικά μικρός για τέτοιου είδους συστήματα» ενώ η ΕΑΒ θα παράγει το σύνολο του αεροσκάφους.

Τεύχος 61

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ