Skip to main content
29 August 2024 06:41

Αρχιτεκτονικές υγρής ψύξης για Data Centers με φόρτο εργασίας AI

Η Schneider Electric κυκλοφόρησε white paper με τίτλο Πλοήγηση σε αρχιτεκτονικές υγρής ψύξης για κέντρα δεδομένων με φόρτο εργασίας AI. Το έγγραφο παρέχει μια διεξοδική μελέτη των τεχνολογιών υγρής ψύξης και των εφαρμογών τους στα σύγχρονα Data Centers, ιδίως σε αυτά που διαχειρίζονται φόρτο τεχνητής νοημοσύνης υψηλής πυκνότητας.

Η ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό. Ως αποτέλεσμα, τα Data Centers που απαιτούνται για την ενεργοποίηση της τεχνολογίας AI παράγουν σημαντική θερμότητα, ιδίως εκείνα που περιέχουν servers AI με επιταχυντές που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και φόρτο εργασίας εξαγωγής συμπερασμάτων. Αυτή η παραγωγή θερμότητας αυξάνει την ανάγκη χρήσης υγρής ψύξης για τη διατήρηση της βέλτιστης απόδοσης, της βιωσιμότητας και της αξιοπιστίας.

Αυτό το white paper καθοδηγεί τους φορείς διαχείρισης των Data Center και τους ΙΤ managers στην τεχνολογία υγρόψυξης, προσφέροντας σαφείς απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη λειτουργία του συστήματος. Περιγράφει τρία βασικά στοιχεία των αρχιτεκτονικών υγρής ψύξης:

Συλλογή θερμότητας εντός του διακομιστή: Χρήση ενός υγρού μέσου (π.χ. διηλεκτρικό λάδι, νερό) για την απορρόφηση θερμότητας από τα εξαρτήματα IT.

Τύπος CDU: Επιλογή του κατάλληλου CDU με βάση τις μεθόδους ανταλλαγής θερμότητας και τους παράγοντες μορφής.

Μέθοδος απόρριψης θερμότητας: Καθορισμός του τρόπου αποτελεσματικής μεταφοράς της θερμότητας προς τους εξωτερικούς χώρους, είτε μέσω των υφιστάμενων συστημάτων των εγκαταστάσεων, είτε μέσω ειδικών διατάξεων.

Το white paper περιγράφει λεπτομερώς έξι κοινές αρχιτεκτονικές υγρής ψύξης, οι οποίες συνδυάζουν διαφορετικούς τύπους CDU και μεθόδους απόρριψης θερμότητας, και παρέχει καθοδήγηση για την επιλογή της καλύτερης επιλογής με βάση παράγοντες, όπως η υπάρχουσα υποδομή, το μέγεθος ανάπτυξης, η ταχύτητα και η ενεργειακή απόδοση.

Με την αυξανόμενη ζήτηση για επεξεργαστική ισχύ τεχνητής νοημοσύνης και την αντίστοιχη αύξηση των θερμικών φορτίων, η υγρή ψύξη γίνεται κρίσιμο στοιχείο του σχεδιασμού των Data Centers. Το white paper ασχολείται, επίσης, με τις τάσεις του κλάδου, όπως η ανάγκη για μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, η συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και η στροφή προς τη βιώσιμη λειτουργία. Είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και σχετικό υπό το πρίσμα της πρόσφατης συνεργασίας της Schneider Electric με την NVIDIA για τη βελτιστοποίηση της υποδομής των Data Center για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

ΤΕΥΧΟΣ 565

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ