Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

15 March 2024 06:53

Από πού θα προέλθουν οι νέες κυβερνοαπειλές

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Η επιτάχυνση του γεωστρατηγικού ανταγωνισμού, οι περιφερειακές συγκρούσεις και οι μη κρατικοί απειλητικοί φορείς είναι τρεις από τις κύριες απειλές στον κυβερνοχώρο που θα αντιμετωπίσει η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ (IC) τους επόμενους μήνες. Αυτό προκύπτει από την Ετήσια Αξιολόγηση της Κοινότητας Πληροφοριών των ΗΠΑ για το 2024.

Αν και η έκθεση δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στις απειλές στον κυβερνοχώρο, μοιράζεται πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις απειλές που αναμένονται να αντιμετωπίσουν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο. Η έκθεση εξετάζει τις απειλές, συμπεριλαμβανομένων των απειλών στον κυβερνοχώρο, που προέρχονται από τέσσερα, κυρίως, κράτη: Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα.

Η Κίνα περιγράφεται ως η πιο ενεργή και επίμονη απειλή στον κυβερνοχώρο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τον ιδιωτικό τομέα και τα δίκτυα κρίσιμων υποδομών. «Οι επιδιώξεις του Πεκίνο για κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο και η αλίευση πληροφοριών και δεδομένων από τις βιομηχανίες τεχνολογιών επιτήρησης, πληροφοριών και επικοινωνιών αυξάνουν τις απειλές στον κυβερνοχώρο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και την καταστολή της ελεύθερης ροής πληροφοριών στον κυβερνοχώρο», αναφέρεται στην έκθεση.

«Διαφόρων ειδών εκστρατείες  πιθανότατα αποσκοπούν στην προπαρασκευή κυβερνοεπιθέσεων κατά των υποδομών στο Γκουάμ και στη δυνατότητα διακοπής των επικοινωνιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ασίας», έγραψε το ODNI.

Επιπλέον, η Κίνα διεξάγει κυβερνοεπιθέσεις που στοχεύουν σε άτομα εκτός των συνόρων της – συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, αντιφρονούντων και ατόμων που το κινεζικό καθεστώς θεωρεί «απειλή».

Όσον αφορά τη Ρωσία, το ODNI αναμένει ότι εκείνη θα διατηρήσει την ικανότητά της να στοχεύει κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων υποβρύχιων καλωδίων και βιομηχανικών συστημάτων ελέγχου (ICS), στις ΗΠΑ και σε σύμαμχες χώρες.

Εν τω μεταξύ, το ODNI αναμένει ότι το Ιράν θα συνεχίσει την δραστηριότητά του στον επιθετικό κυβερνοχώρο, ιδίως στη Μέση Ανατολή και θα στοχεύσει χώρες με ισχυρότερες κυβερνοδυνατότητες από το ίδιο, όπως το Ισραήλ. Θα συνεχίσει επίσης να διεξάγει κακόβουλες επιχειρήσεις επιρροής στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές, μεταξύ άλλων προσπαθώντας να υπονομεύσει τις πολιτικές διαδικασίες των ΗΠΑ και να ενισχύσει τη διχόνοια στις περιοχές αυτές.

Τέλος, το ODNI εκτίμησε ότι η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει τις συνεχιζόμενες εκστρατείες της στον κυβερνοχώρο, ιδίως τις ληστείες κρυπτονομισμάτων. Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν πιθανότατα θα αναζητήσει διάφορες προσεγγίσεις για το ξέπλυμα και την εξαργύρωση κλεμμένων κρυπτονομισμάτων – και θα διατηρήσει ένα πρόγραμμα εργαζομένων πληροφορικής που υπηρετούν στο εξωτερικό.

Τεύχος 470

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ