LATEST
Απροετοίμαστες οι ελληνικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν κυβερνοαπειλές

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της Eurostat για την ευαισθητοποίηση και την προετοιμασία των ελληνικών επιχειρήσεων να αντιμετωπίσουν κυβερνοαπειλές και επιθέσεις, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση στην σχετική λίστα. Όπως αναφέρει η Eurostat, το 2024, το 60 % των επιχειρήσεων στην ΕΕ με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους γνωστοποίησε στο προσωπικό του τις υποχρεώσεις του σε θέματα ασφάλειας ΤΠΕ, σημειώνοντας αύξηση 1,7 ποσοστιαίων μονάδων από 58,3 % το 2022.
Η Τσεχία είχε το υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων που κατέστησαν τους εργαζομένους τους ενήμερους για τις υποχρεώσεις τους στον τομέα της ασφάλειας ΤΠΕ με 77,5 %. Ακολούθησαν η Φινλανδία (74,8 %) και η Δανία (70,1 %). Στο άλλο άκρο της κλίμακας ήταν επιχειρήσεις στην Ελλάδα (31,7 %), την Κροατία (39,0 %) και τη Λετονία (47,5 %). 19 χώρες της ΕΕ κατέγραψαν αυξημένο ποσοστό επιχειρήσεων που βελτίωσαν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις υποχρεώσεις ασφάλειας ΤΠΕ των εργαζομένων τους σε σύγκριση με το 2022. Το Βέλγιο σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση 9,1 εκατοστιαίων μονάδων, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία (7,5 εκατοστιαίες μονάδες) και την Πολωνία (6,0 εκατοστιαίες μονάδες). Αντίθετα, οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Εσθονία (-6,4 εκατοστιαίες μονάδες), στην Ιρλανδία (-6,3 εκατοστιαίες μονάδες) και στη Λετονία (-3,0 εκατοστιαίες μονάδες).
Ακόμα πιο ανησυχητικό από την κατάληψη της τελευταίας θέσης είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις της χώρας μας δεν έχουν προβλέψει και προωθήσει κουλτούρα κυβερνοασφάλειας, καθώς τα νούμερα των 2 τελευταίων ετών παραμένουν σχεδόν απαράλαχτα. Το 2023, το 21,5 % των επιχειρήσεων αντιμετώπισαν συμβάντα που σχετίζονται με την ασφάλεια των ΤΠΕ και είχαν συνέπειες όπως μη διαθεσιμότητα υπηρεσιών ΤΠΕ, καταστροφή ή αλλοίωση δεδομένων, αποκάλυψη εμπιστευτικών δεδομένων.