Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

4 April 2022 08:59

«Απελευθερώνονται» πόροι από 2 έως 4 δισ. ευρώ για την απανθρακοποίηση των νησιών

Του Γιώργου Καλούμενου

Την πλήρη απανθρακοποίηση των νησιών με πόρους 2 έως 4 δισ. ευρώ, οι οποίοι θα προέλθουν από αδιάθετα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην περίπτωση των διασυνδεδεμένων νησιών, οι μονάδες αυτές θα αφορούν συμβατικά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά η λύση θα δοθεί από τα υβριδικά συστήματα, τα οποία συνδυάζουν και μονάδες αποθήκευσης.

Οι πόροι αυτοί θα εισρεύσουν στο Ταμείο Απανθρακοποίηση από τη δημοπράτηση αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, και εκτιμάται, όπως αναφέρεται και παραπάνω ότι – ανάλογα με την τιμή των δικαιωμάτων – μπορεί να συγκεντρώσει ποσά ύψους 1-2 δισ. ευρώ, τα οποία με τη μόχλευση συμπληρωματικών πόρων μπορούν να διπλασιαστούν.

Αυτό ανέφερε χθες η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, σε εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE) και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), με θέμα «Κόστος Πράσινης Μετάβασης και Απανθρακοποίηση Νήσων».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της νησιωτικής Ελλάδας θα στηριχθεί στο τρίπτυχο «αλλαγή ενεργειακού μοντέλου, ηλεκτρικές διασυνδέσεις και ενεργειακή εξοικονόμηση».

Σύμφωνα με την κα Σδούκου, για την επίτευξη του πρώτου «πυλώνα» (αλλαγή ενεργειακού μοντέλου), προβλέπεται η εγκατάσταση επαρκούς αριθμού μονάδων ΑΠΕ.

Όσον αφορά στις διασυνδέσεις, στόχος είναι να επισπευσθεί η άρση της «ηλεκτρικής απομόνωσης» των νησιών. Αν και το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ για το 2030 είναι αρκετά φιλόδοξο, το ΥΠΕΝ στοχεύει στην περαιτέρω επιτάχυνσή του, διαθέτοντας για αυτόν τον σκοπό ένα μέρος των κονδυλίων από το ταμείο απανθρακοποίησης.

Οικονομικά οφέλη από το «πρασίνισμα» των νησιών

Όπως σημείωσε η Γενική Γραμματέας, ορόσημο αποτελεί το 2024, όταν θα ολοκληρωθεί η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Έτσι, τη σκυτάλη θα πάρουν στη συνέχεια τα έργα για την ένταξη στο ηπειρωτικό δίκτυο των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βόρειου Αιγαίου.

Ο τρίτος πυλώνας, δηλαδή η ενεργειακή εξοικονόμηση, θα επιτευχθεί μέσα από ανάλογα προγράμματα για τις κατοικίες, τις επιχειρήσεις και τα δημόσια κτίρια στα νησιά. Και σε αυτήν την περίπτωση, τα κονδύλια θα προέλθουν από το ταμείο απανθρακοποίησης.

Η κα Σδούκου αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία GR – eco islands, πρώτος σταθμός της οποίας ήταν η Χάλκη, η οποία έγινε πρότυπο «πράσινης» μετάβασης. Επισήμανε ότι πέρα από περιβαλλοντικούς λόγους, η απανθρακοποίηση των νησιών επιτάσσεται και για οικονομικούς λόγους, με την τεράστια εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί στις χρεώσεις ΥΚΩ. Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της τουριστικής εικόνας της Ελλάδας, τα εν λόγω κίνητρα συνιστούν χρυσή ευκαιρία για να γίνουν τα νησιά βιώσιμα.

Τεύχος 41

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ