Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

11 July 2024 06:42

Αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη από GPAI και ΟΟΣΑ

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και η Παγκόσμια Συνεργασία για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Global Partnership on Artificial Intelligence, GPAI) ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν μια φιλόδοξη ατζέντα για την εφαρμογή ανθρωποκεντρικής, ασφαλούς και αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνεται στις αρχές της σύστασης του ΟΟΣΑ για την AI.

H νέα ολοκληρωμένη εταιρική σχέση μεταξύ GPAI και ΟΟΣΑ συνδυάζει την τεχνογνωσία τους και τις ικανότητές τους προκειμένου να επεκτείνουν τη συλλογική τους εμβέλεια. Αυτή η νέα σχέση συγκεντρώνει σε ισότιμη βάση τα 44 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ που ανήκουν σε έξι ηπείρους και παραμένει ανοιχτή σε νέα μέλη βάσει προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης της σύστασης του ΟΟΣΑ για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η εταιρική σχέση δημιουργεί σημαντικές γέφυρες μεταξύ της ανάπτυξης και της έρευνας πολιτικής για την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και μεταξύ χωρών σε ισότιμη βάση που μοιράζονται παρόμοιες προσεγγίσεις σε ευκαιρίες και κινδύνους για αυτή. Στόχος της είναι να ανοίξει τον δρόμο για την παγκόσμια ανάπτυξη ασφαλούς και αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης.

Η εταιρική σχέση θα αξιοποιήσει επίσης την εκτεταμένη, πολυεπιστημονική και πολυκλαδική τεχνογνωσία μιας κοινότητας εμπειρογνωμόνων τεχνητής νοημοσύνης, συγκεντρώνοντας τα δίκτυα και τις ομάδες που συμβάλλουν επί του παρόντος σε GPAI και ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η Ελλάδα, ως μέλος του ΟΟΣΑ, γίνεται αυτοδίκαια μέλος του GPAI.

ΤΕΥΧΟΣ 456

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ