Skip to main content
11 January 2024 07:54

Αντιμέτωποι με φυλάκιση οι κυβερνοεγκληματίες του xDedic

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Το Yπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι 19 άτομα που εμπλέκονται στη διαχείριση και χρήση του ηλεκτρονικού εγκλήματος xDedic έχουν κατηγορηθεί για μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει δύο διαχειριστές της xDedic, τον Pavlo Kharmanskyi, έναν Ουκρανό που συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να εισέλθει στις ΗΠΑ, και τον Alexandru Habasescu, μολδαβικής υπηκοότητας, ο οποίος συνελήφθη στις ισπανικές Κανάριες Νήσους το 2022. Οι Kharmanskyi και Habasescu καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 30 και 41 μηνών, αντίστοιχα.

Ο Ρώσος υπήκοος Dariy Pankov και ο Νιγηριανός υπήκοος Allen Levinson ήταν επίσης μεταξύ των κατηγορουμένων.

Η αμερικανική κυβέρνηση περιέγραψε τον Pankov ως τον προγραμματιστή του κακόβουλου λογισμικού NLBrute και ως «έναν από τους μεγαλύτερους πωλητές στην αγορά βάσει όγκου, ο οποίος καταχώρησε προς πώληση τα διαπιστευτήρια περισσότερων από 35.000 παραβιασμένους διακομιστές που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και απέκτησε περισσότερα από 350.000 δολάρια σε παράνομα έσοδα». Καταδικάστηκε σε 60 μήνες ομοσπονδιακής φυλάκισης.

Ο Levinson είναι «ένας παραγωγικός αγοραστής στο Marketplace που ενδιαφερόταν να αγοράσει πρόσβαση σε εταιρείες Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών με έδρα τις ΗΠΑ». Τέθηκε υπό κράτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2020 και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Ο Levinson καταδικάστηκε σε 78 μήνες φυλάκισης.

Ο υπόλοιπος κατάλογος περιλαμβάνει εγκληματίες του κυβερνοχώρου από την Ουκρανία, τη Νιγηρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και αρκετούς υπηκόους των ΗΠΑ.

Από αυτούς, οι 11 έλαβαν ποινές από 5 χρόνια με αναστολή έως 78 μήνες φυλάκιση. Πέντε άτομα εξακολουθούν να περιμένουν την καταδίκη τους.

Τεύχος 424

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ