Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

1 April 2022 06:47

Ανανέωση του κανονισμού της Ε.Ε. «Roam Like at Home»

Από 1η Ιουλίου η ισχύς του νέου κανονισμού

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ανανέωση του κανονισμού της Ε.Ε. για την περιαγωγή «Roam Like at Home», η οποία δίνει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους για άλλα 10 χρόνια να απολαμβάνουν τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες χωρίς πρόσθετα από αυτά που ισχύουν στη χώρα τους τέλη για κλήσεις που πραγματοποιούν ή δεδομένα που χρησιμοποιούν, καθώς ταξιδεύουν εντός Ε.Ε.

Ο κανονισμός που για πρώτη φορά θεσπίστηκε στην Ε.Ε. το 2017, εκτός από τις ίδιες χρεώσεις, δίνει το δικαίωμα στους καταναλωτές να έχουν και την ίδια ποιότητα και ταχύτητα σύνδεσης στο εξωτερικό – εφόσον υπάρχουν οι ίδιοι όροι στο δίκτυο της χώρας την οποία επισκέπτονται.

Οι κρυφές χρεώσεις είναι κάτι που θα απασχολήσει ιδιαίτερα τους καταναλωτές. Οι κλήσεις σε αριθμούς εξυπηρέτησης πελατών, σε γραφεία υποστήριξης ή σε ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ παρέχονται κατά βάση δωρεάν ή με περιορισμένες χρεώσεις κατά την κλήση από τη χώρα προέλευσης, συχνά έχουν πρόσθετο κόστος όταν οι καταναλωτές καλούν από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωποι με υπέρογκους λογαριασμούς.

Στο εξής, οι φορείς εκμετάλλευσης υποχρεούνται να ενημερώνουν δεόντως τους πελάτες τους σχετικά με τις εν λόγω πρόσθετες χρεώσεις, όταν βρίσκονται στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές για τη χρήση των εν λόγω υπηρεσιών.

Ο νέος κανονισμός εγγυάται επίσης καλύτερη πληροφόρηση και αυτόματη διακοπή υπηρεσιών, όπως η σύνδεση σε μη επίγεια δίκτυα, όταν το κόστος του λογαριασμού ανέλθει στα 50 ευρώ ή σε άλλο προκαθορισμένο όριο.

Ωστόσο, οι φορείς εκμετάλλευσης θα μπορούν να προσφέρουν πρόσθετες υπηρεσίες, όπως η δυνατότητα εξαίρεσης από την περιαγωγή σε αεροπλάνα και πλοία.

Τεύχος 42

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ