Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

5 December 2022 07:45

Αλλάζει η κοστολόγηση ρεύματος από 1η Ιανουαρίου

Νέα δεδομένα δημιουργούνται για τον τρόπο χρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το ρεύμα. Όπως ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, πλέον τίθεται σε εφαρμογή η χρέωση των καταναλωτών με κριτήριο (κατά κύριο λόγο) την ισχύ των εγκαταστάσεών τους και λιγότερο το ύψος της κατανάλωσης.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, η νέα μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων ενδέχεται να δημιουργήσει κίνητρο σε καταναλωτές που έχουν υπερδιαστασιολογήσει τις παροχές τους (π.χ. έχουν τριφασικές παροχές, ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους με μονοφασικές), να προχωρήσουν στις απαιτούμενες τροποποιήσεις, ώστε να έχουν χαμηλότερες χρεώσεις στο ρεύμα.

Η κίνηση αυτή πιθανότατα θα αλλάξει άρδην την κατάσταση στην Ελλάδα, στην οποία την παρούσα στιγμή οι χρεώσεις δικτύου αντιστοιχούν κατά 80% στο κόστος κατανάλωσης ενέργειας. Με τις νέες αλλαγές, το ίδιο ποσοστό αναμένεται να περιοριστεί σε 10% με το υπόλοιπο 90% να συναρτάται με την ισχύ της εγκατάστασης.

Η Αρχή αναμένεται να ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία για την εξοικονόμηση ενέργειας σε συνεργασία με καταναλωτικές οργανώσεις που θα περιλαμβάνει βίντεο, φυλλάδιο και site, στο οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν να δηλώνουν τις οικιακές συσκευές (κουζίνα, κλιματιστικό, θερμοσίφωνα κ.λπ.) και τις ώρες που τις χρησιμοποιούν ημερησίως, το τιμολόγιο του προμηθευτή τους και να βλέπουν το κόστος χρήσης ανά συσκευή, αλλά και την εξοικονόμηση που μπορούν να πετύχουν, αντικαθιστώντας τις συσκευές τους με ενεργειακά αποδοτικές ή μεταφέροντας την κατανάλωση στις νυχτερινές ώρες (εφόσον έχουν μετρητή νυχτερινής κατανάλωσης).

Τεύχος 186

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ