Skip to main content
4 April 2022 09:01

Αλέξανδρος Βασιλάκης: Στόχος της Trend Micro είναι να αποτελέσει στρατηγικό συνεργάτη κυβερνοασφάλειας των εταιρικών πελατών

Κε Βασιλάκη, πείτε μας μερικά λόγια για τον εαυτό σας και την επαγγελματική σας πορεία.

Μεγάλωσα στην Αθήνα και από πολύ μικρή ηλικία ήξερα ότι θέλω να ασχοληθώ με τον χώρο της Πληροφορικής. Απέκτησα τον πρώτο μου υπολογιστή στα 10, ένα SpectrumZX+2, για όσους θυμούνται!

Εργάζομαι στις πωλήσεις της enterprise αγοράς εδώ και 18 χρόνια, μία συνειδητή επιλογή καθώς προτιμώ την εξωστρέφεια, την επαφή με όλες τις λειτουργίες ενός οργανισμού και την πρόκληση του ανοίγματος νέων ευκαιριών και αγορών. Στον τομέα της κυβερνοασφάλειας έχω εστιάσει τα τελευταία 8 χρόνια. Είναι ένας συναρπαστικός χώρος που μας προκαλεί και μας κρατάει σε εγρήγορση, αφού δυστυχώς οι επιτιθέμενοι βρίσκονται ένα βήμα μπροστά και το ζητούμενο είναι η έγκαιρη ανίχνευση και απόκριση.

Ποια η γνώμη σας για την ως τώρα δραστηριότητα της TrendMicro; Με αφορμή το νέο σας ξεκίνημα στην εταιρεία, ποιους στόχους έχετε θέσει για το μέλλον;

Η Trend Micro είναι ένας Ιαπωνικός παγκόσμιος οργανισμός με 30 χρόνια δραστηριότητας και συνεισφοράς στην κυβερνοασφάλεια. Με την προσθήκη μου στο δυναμικό της, επεκτείνει την ομάδα της στην περιοχή και αποσκοπεί στη βέλτιστη εξυπηρέτηση των μεγάλων πελατών, αλλά και των φορέων του Δημόσιου Τομέα στη διαδρομή τους προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Όσο περισσότερο γνωρίζω την TrendMicro, τόσο διαπιστώνω πως από πλευράς πληρότητας λύσεων και διεθνούς αναγνώρισης πρόκειται για έναν top-classvendor που πρωταγωνιστεί στους τομείς που δραστηριοποιείται. Παράλληλα, η εταιρεία παρουσιάζει πολύ έντονη κοινωνική δράση με πολυεπίπεδη συνεισφορά κυρίως προς τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού. Αξιοσημείωτη είναι και η συνδρομή της στην παγκόσμια κοινότητα της κυβερνοασφάλειας, κυρίως μέσω του ZeroDayInitiative (ZDI), μιας πρωτοβουλίας που με τη χρήση ανεξάρτητων ερευνητών, ανακαλύπτει ευπάθειες και γίνεται κοινωνός αυτών, απευθείας στους vendors που αφορούν, πριν γίνουν γνωστές στο κοινό.

Στην περιοχή ευθύνης μου (Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα), βασικό ζητούμενο και προσωπικός μου στόχος θα είναι το brand & solutions awareness απευθείας στους τελικούς πελάτες. Θα πρέπει λοιπόν να ενημερωθούν επιχειρήσεις και οργανισμοί για τα σημεία εκείνα που η TrendMicro μπορεί να αποτελέσει στρατηγικό συνεργάτη κυβερνοασφάλειας και συνοδοιπόρο στον δρόμο προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η συνεχής τριβή με τους πελάτες θα ενεργοποιήσει περαιτέρω το οικοσύστημα των συνεργατών, κάτι που επίσης αποτελεί σημαντική προτεραιότητά μου. Πέραν των εξειδικευμένων μεταπωλητών των λύσεων της Trend Micro, συνεργαζόμαστε ήδη με τους τοπικούς MSSPs / SOC service providers, οι οποίοι και θα προσθέσουν αξία ειδικότερα στις περιοχές του XDR (Trend Micro Vision One) και Cloud Security (Trend Micro Cloud One).

Τώρα που το υβριδικό μοντέλο εργασίας πρωταγωνιστεί και το ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων αποτελεί καθημερινή πρόκληση για τις επιχειρήσεις, πόσο σημαντική θεωρείτε την υιοθέτηση λύσεων cybersecurity από τις επιχειρήσεις;

Μετά το ξέσπασμα της Covid-19, η πραγματικότητα στον χώρο εργασίας άλλαξε άρδην. Οι περισσότεροι οργανισμοί παγκοσμίως εφαρμόζουν μεθόδους εξ ’αποστάσεως εργασίας. Αυτές οι μέθοδοι επιτρέπουν στους εργαζόμενους την πρόσβαση τόσο σε εταιρικά όσο και σε cloud δίκτυα, κάτι που εξ ορισμού ανοίγει την «πόρτα» σε κινδύνους και δημιουργεί τρωτά σημεία για κυβερνοαπειλές.

Για τον λόγο αυτό, η υιοθέτηση της προληπτικής ασφάλειας με μηδενική εμπιστοσύνη (Zero Trust) είναι παραπάνω από επιτακτική. Η συνολική κατανόηση του κινδύνου είναι το θεμέλιο για την αποτελεσματική ιεράρχηση προτεραιοτήτων ασφάλειας και τη λήψη αποφάσεων για αυτόματο έλεγχο πρόσβασης με το ZeroTrust. Η Trend Micro παρέχει στους πελάτες της πλήρη κατανόηση του κινδύνου, ώστε οι ομάδες ασφαλείας να μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να εφαρμόζουν αποτελεσματικές λύσεις αντί να αντικαθιστούν απλώς ένα κομμάτι υποδομής κυβερνοασφάλειας με ένα άλλο. Χτισμένη στην πλατφόρμα κυβερνοασφάλειας της Trend Micro, η υπηρεσία έχει σχεδιαστεί για να αξιολογεί συνεχώς τον κίνδυνο χρησιμοποιώντας τηλεμετρία σε εφαρμογές, endpoints, email, cloud, δίκτυα και SaaS.

Τα οφέλη της λύσης ZeroTrust της Trend Micro επικεντρώνονται σε:

  • Identity Risks: Εντοπισμός παραβιασμένων λογαριασμών χρηστών και ύποπτης συμπεριφοράς, όπως πρόσβαση σε επικίνδυνες εφαρμογές cloud ή ασυνήθιστη δραστηριότητα σύνδεσης.
  • Device Risks: Εντοπισμός ύποπτων processes, μη επιδιορθωμένων ευπαθειών, τεχνικών και τακτικών επίθεσης και misconfiguration εφαρμογών ή λειτουργικών συστημάτων.

Το υβριδικό μοντέλο εργασίας, αποτέλεσε παράλληλα καταλύτη και στην υιοθέτηση του cloud εν γένει.

Η πλατφόρμα Trend Micro CloudOne δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να απλοποιήσουν το περιβάλλον ασφαλείας στο cloud και ακόμη και να επιταχύνουν τη συνολική τους μετάβαση σε αυτό. Μελέτη της Forrester Consulting σε 97 Cloud One πελάτες της Trend Micro αναφέρει ότι “Το Trend Micro Cloud One επέτρεψε στους πελάτες να μειώσουν τον κίνδυνο παραβίασης, να μπορέσουν να προβάλουν όλα τα cloud assets και τις σχετικές απειλές από μία μόνο κονσόλα, να αυτοματοποιήσουν τη διαχείριση, τον εντοπισμό και την απόκριση και να εφαρμόζουν με συνέπεια τις κατάλληλες πολιτικές ανεξάρτητα από τον cloud provider που χρησιμοποιούν”. Σε μια περίοδο τριών ετών, η Forrester προέβλεψε απόδοση της επένδυσης (ROI) για το Trend Micro Cloud One 12-188%, καθαρή παρούσα αξία (NPV) 73K $-1.1 M $.

Τεύχος 41

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ