Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

21 January 2022 16:40

ΑΔΜΗΕ: Στην ηλεκτρική διασύνδεση ενσωματώνονται Σέριφος, Μήλος, Φολέγανδρος

Τα τρία νησιά θα ενταχθούν στο ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο με προκήρυξη έργου από τον ΑΔΜΗΕ ύψους 308,5 εκατ. Ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι η ενσωμάτωση των τριών νησιών στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντάσσεται στην τέταρτη και τελική φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, η οποία ξεκίνησε με τη δημοπράτηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Σαντορίνης.

Σε συνδυασμό με τις τρεις πρώτες φάσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, με την αποπεράτωση και της Δʼ φάσης, όλα τα νησιά των Κυκλάδων θα καλύπτουν πλέον τις ανάγκες τους σε ρεύμα από το ηπειρωτικό δίκτυο, ώστε να μειωθεί κατακόρυφα το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να περιορισθούν σημαντικά οι χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που καταβάλλουν όλοι οι καταναλωτές ανά την επικράτεια.

Ολοκλήρωση των καλωδιακών τμημάτων σε 20 μήνες

Αντικείμενο του πρώτου διαγωνισμού, προϋπολογισμού 265 εκατ., είναι η κατασκευή των υποβρύχιων και υπόγειων καλωδίων των ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Χωρίζεται σε δύο σκέλη, με το πρώτο (προϋπολογισμού 150 εκατ.) να αφορά τα καλωδιακά τμήματα Λαύριο – Σέριφος και Σέριφος – Μήλος. Το δεύτερο σκέλος (προϋπολογισμού 115 εκατ.) αφορά τα τμήματα Μήλος – Φολέγανδρος και Φολέγανδρος – Θήρα. Όλα τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός 20 μηνών από την υπογραφή των συμβάσεων.

Ο δεύτερος διαγωνισμός, προϋπολογισμού 43,5 εκατ., αφορά την κατασκευή των υποσταθμών στα τρία νησιά. Και αυτό χωρίζεται σε δύο σκέλη, με το πρώτο για τους υποσταθμούς σε Φολέγανδρο και Μήλο, και το δεύτερο για τον υποσταθμό στη Σέριφο. Οι προϋπολογισμοί τους είναι 27,8 και 15,7 εκατ. ευρώ. Οι προθεσμίες ολοκλήρωσης είναι 22 μήνες για τους υποσταθμούς σε Σέριφο και Φολέγανδρο, και 24 μήνες για τον υποσταθμό της Μήλου.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών για όλες τις δημοπρασίες είναι η 8η Φεβρουαρίου. Την ίδια ημέρα θα γίνει και η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών που θα υποβληθούν.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ