Skip to main content
19 December 2023 07:52

«Αγώνας» για τους σταθμούς φόρτισης EV σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Οι εταιρείες φόρτισης των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων (EV) στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ανταγωνίζονται για να εξασφαλίσουν τα καλύτερα σημεία όπου θα δημιουργήσουν μεγάλους σταθμούς φόρτισης των αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη φόρτιση των EV υποστηρίζονται από επενδυτές και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί ο αριθμός αυτών των εταιρειών, καθώς προβλέπεται αλματώδης αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων.

Οι στόχοι της ΕΕ για την ανάπτυξη της αγοράς των EV δεν εκπληρώθηκαν μέχρι τώρα γιατί προέκυψαν πολλά προβλήματα, τα οποία αποθάρρυναν τους υποδίκους αγοραστές. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η έλλειψη εκτεταμένου δημόσιου δικτύου φόρτισης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η Γερμανία θα διαθέσει 983 εκατ. δολάρια σε επιδοτήσεις για σημεία φόρτισης EV. Μια ανάλυση του Reuters έδειξε ότι υπάρχουν περισσότερες από 900 εταιρείες φόρτισης EV παγκοσμίως. Αυτός ο τομέας έχει προσελκύσει πάνω από 12 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση του από το 2012, σύμφωνα με το PitchBook.

Πολλές εταιρείες, από τον Όμιλο Volkswagen έως την BP και την E.ON έχουν επενδύσει πολλά δισ. ευρώ στον κλάδο. Από το 2017 έχουν πραγματοποιηθεί 85 εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Μπορεί να χρειαστούν τέσσερα χρόνια για να γίνει κερδοφόρος ένας σωστά τοποθετημένος σταθμός φόρτισης EV όταν η χρήση του φτάσει περίπου το 15%, αναφέρει το Reuters.

Οι εταιρείες φορτιστών διαμαρτύρονται ότι η γραφειοκρατία στην Ευρώπη επιβραδύνει την επέκταση τους.

Οι εταιρείες ανταγωνίζονται επίσης για αποκλειστικά συμβόλαια με οικοδεσπότες.

Τεύχος 417

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ