Skip to main content
12 January 2023 06:45

Έρχεται Wi-Fi σε σταθμούς και βαγόνια του μετρό

O ΟΑΣΑ προχωρά το έργο τοποθέτησης εξοπλισμού για την παροχή σήματος κινητής τηλεφωνίας και Wi-Fi τόσο στους σταθμούς όσο και στις σήραγγες. Το επιβατικό κοινό της πόλης θα έχει τη δυνατότητα δωρεάν πλοήγησης στο διαδίκτυο όσο βρίσκεται μέσα στα βαγόνια του μετρό, αφού ολοκληρωθεί το εν λόγω έργο.

Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, το μέτρο αναμένεται να «χτυπήσει» θετικά ιδιαίτερα στην «επιχειρηματική» πλευρά της πόλης. Η πρόσβαση στο internet κατά την ώρα μεταφοράς προς και από τη δουλειά, παρέχει νέες δυνατότητες στον/ην εργαζόμενο/η να ρυθμίσει τις καθημερινές υποχρεώσεις του, χωρίς να αναγκάζεται να «αποσυνδεθεί».

Η πρώτη πιλοτική εφαρμογή του θα γίνει σε 3 σταθμούς της Γραμμής 2 και συγκεκριμένα στο νότιο κομμάτι της Γραμμής 2, από τον «Άγιο Δημήτριο» έως το «Ελληνικό». Το πιλοτικό πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 (δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο), όπως αναφέρεται στην έκθεση Τρίτου Τριμήνου του Υπερταμείου για τον Όμιλο ΟΑΣΑ που αναρτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη σύμβαση που υπεγράφη τους περασμένους μήνες μεταξύ της ΣΤΑΣΥ και των εταιρειών Cosmote και Vantage Towers (κοινή εταιρεία των Vodafone & Wind που διαχειρίζεται τις κεραίες κινητής) για την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού για την κάλυψη δικτύου 4G/5G. Το πιλοτικό πρόγραμμα τοποθέτησης του απαραίτητου εξοπλισμού στους 3 σταθμούς της Γραμμής 2 θα βοηθήσει στην άντληση χρήσιμων στοιχείων για την υλοποίηση του έργου τοποθέτησης Wi-Fi σε όλους τους σταθμούς των Γραμμών 2 και 3 που θα ολοκληρωθεί σε περίπου 2,5 χρόνια.

Η ανάπτυξη του δικτύου Wi-Fi στο μετρό εντάσσεται στο έργο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο, μέσω του οποίου θα αναπτυχθούν 2.500 Wi-Fi hotspots σε όλη την Ελλάδα.

Τεύχος 204

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ