Skip to main content
8 September 2023 06:52

Έρχεται το πρώτο πεδίο για πτήσεις υδροπλάνων στην Κρήτη

Ολοκληρώθηκε η έγκριση του πρώτου υδάτινου πεδίου στην Κρήτη, συγκεκριμένα στον λιμένα Κισάμου Χανίων. Κατόπιν αίτησης και τεχνικού φάκελου που υπέβαλε το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), το αρμόδιο Τμήμα ΓΕΝ/Α5-ΙΙ, αφού διενήργησε τους απαιτούμενους ελέγχους σε συνεργασία με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) και το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ενέκρινε το Υδάτινο Πεδίο Κισάμου Χανίων.


Για την υλοποίηση της έγκρισης του Υδάτινου Πεδίου, το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων επέλεξε ως ανάδοχο την εταιρεία Ελληνικά Υδατοδρόμια. Η Ελληνικά Υδατοδρόμια είναι η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των υδατοδρομίων και Υδάτινων Πεδίων, έχοντας ολοκληρώσει την έγκριση του 1ου πανελλαδικά Υδάτινου Πεδίου στο Κάνιστρο Κασσάνδρας Χαλκιδικής, καθώς και τις εγκρίσεις των Υδάτινων Πεδίων στο Πόρτο Χέλι, στην Ερμιόνη και στο Λαύριο.


Σε κάθε εγκεκριμένο Υδάτινο Πεδίο επιτρέπεται, βάσει νόμου, να πραγματοποιούνται ημερησίως μέχρι έξι ζεύγη πτήσεων (προσθαλάσσωση – αποθαλάσσωση), ανά αεροπορική εταιρεία υδροπλάνων. Ακόμα, εκτός των έξι ζευγών πτήσεων, επιτρέπεται να εκτελούνται πτήσεις Νοσοκομειακές, Πυρόσβεσης, Έρευνας & Διάσωσης και Γενικής Αεροπορίας. Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται από και προς αδειοδοτημένα υδατοδρόμια και χερσαία αεροδρόμια (με τη χρήση αμφίβιων υδροπλάνων).
Ο Πρόεδρος της εταιρείας Ελληνικά Υδατοδρόμια, κος Γκόβας Τάσος, αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι η έγκριση του Υδάτινου Πεδίου στον λιμένα Κισάμου Χανίων θα αποτελέσει τον “πιλότο” για την έγκριση και άλλων Υδάτινων Πεδίων και Υδατοδρομίων στην Κρήτη, ώστε σύντομα να δημιουργηθεί επαρκές δίκτυο για τη βιώσιμη λειτουργία των υδροπλάνων. Οι μετακινήσεις των τουριστών με τα υδροπλάνα θα γίνονται ευέλικτα, με ασφάλεια και ταχύτητα. Η “αγορά” θα διευρυνθεί, καθώς οι τουρίστες θα μπορούν να πραγματοποιούν εκδρομές με τα υδροπλάνα, τόσο σε μέρη εντός της Κρήτης όσο και σε κοντινά νησιά, αυξάνοντας έτσι τους τουριστικούς προορισμούς που θα μπορούν να επισκέπτονται, γεγονός που θα καθιστά ακόμη πιο ξεχωριστές τις διακοπές τους».

Τεύχος 345

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ