Skip to main content
23 September 2022 06:51

Έρευνα της Vodafone για την ψηφιοποίηση των πόλεων

Νέα έκθεση για την ψηφιοποίηση των πόλεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που ανατέθηκε με πρωτοβουλία του Ομίλου Vodafone και διενεργήθηκε από την Opinion Matters, φέρει τον τίτλο Fit for the Future Cities: Πώς η τεχνολογία μπορεί να επιταχύνει τη βιώσιμη αλλαγή. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, με τη μέθοδο ενδελεχών συνεντεύξεων σε 550 ειδικούς πόλεων με αρμοδιότητες σχετικές με την τεχνολογία και την καινοτομία, οι οποίοι κλήθηκαν να προσδιορίσουν την πρόοδο στην υιοθέτηση χαρακτηριστικών έξυπνων πόλεων, τις ευκαιρίες και τους ανασταλτικούς παράγοντες.

Το 88% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η χώρα τους έχει ξεκινήσει το ταξίδι μετασχηματισμού των πόλεών της σε έξυπνες πόλεις. Το 79% θεώρησε ότι οι λύσεις έξυπνων πόλεων είναι κάτι που χαίρει της εκτίμησης των τοπικών αρχών. 7 στις 10 ευρωπαϊκές πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδιάζουν να επενδύσουν σε έξυπνες λύσεις στο μέλλον, ενώ περισσότερες από τις μισές (52%) να σχεδιάζουν να επενδύσουν 2-10 εκατομμύρια ευρώ για τον σκοπό αυτό τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι ερωτηθέντες διέκριναν ως κύρια εμπόδια στην υιοθέτηση λύσεων έξυπνης πόλης την έλλειψη χρηματοδότησης, τη νομοθεσία, τις ανεπαρκείς υποδομές, τις ανησυχίες για το απόρρητο και την ασφάλεια, την πολυπλοκότητα της διαδικασίας προμηθειών, την έλλειψη στρατηγικής και την έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας, μόλις το 10% των πόλεων ανήκει στην κατηγορία του «Front-Runner», ενώ το 25% κατατάσσεται ως «Pathfinder» και ένα άλλο 25% αντιστοιχεί σε πόλεις που έχουν αντιληφθεί τα οφέλη της ψηφιοποίησής τους, την οποία πλέον εντάσσουν στις πολιτικές τους προτεραιότητες.

Τεύχος 136

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ