Skip to main content
15 May 2024 06:44

Έξυπνες εφαρμογές για προληπτική συντήρηση γεφυρών

Το Vodafone Business και η Osmos Hellas ανέλαβαν την υλοποίηση του έργου «Έξυπνες Γέφυρες» που προκηρύχθηκε από το ΤΕΕ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης – Ελλάδα 2.0 με συνολική αξία 95,3 εκατ. ευρώ, 24μηνη διάρκεια σύμβασης και αντικείμενο την προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων για την παρακολούθηση των υποδομών σε 150 γέφυρες του οδικού και 100 γέφυρες του σιδηροδρομικού δικτύου.

Οι σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές που θα εγκατασταθούν στηρίζουν τη λειτουργία τους στη δύναμη του Vodafone Green Network 5G και συλλέγουν πληροφορίες που σχετίζονται με την κατάσταση των γεφυρών, που εν συνεχεία θα αξιοποιούνται από ειδικευμένους μηχανικούς αρμόδιους για τη βελτίωση του επιπέδου ασφαλείας των γεφυρών. Οι γέφυρες θα εξοπλιστούν με ειδικά συστήματα μέτρησης της δομικής απόκρισης και αισθητήρες  που θα μετρούν και θα καταγράφουν τις απαραίτητες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Το έργο θα περιλαμβάνει τα εξής υποσυστήματα:

•Υποσύστημα μοντελοποίησης και διασύνδεσης αισθητήρων το οποίο θα λαμβάνει τα δεδομένα από κάθε γέφυρα και θα τα αποθηκεύει στις βάσεις δεδομένων της πλατφόρμας με την κατάλληλη χρονοσήμανση και με το γεωχωρικό τους αποτύπωμα.

•Dashboard το οποίο θα επιτρέπει στο διαχειριστή του συστήματος να προσαρμόζει την προβολή των δεδομένων και μεταδεδομένων της κάθε γέφυρας.

• Υποσύστημα δημιουργίας αναφορών (BI- Bridge Intelligence), όπου ο χρήστης θα μπορεί δυναμικά να σχεδιάζει και να δημιουργεί αναφορές.

• Υποσύστημα εισαγωγής και εξαγωγής δεδομένων, όπου ο διαβαθμισμένος χρήστης θα μπορεί να εισάγει δεδομένα στην πλατφόρμα Έξυπνης Παρακολούθησης Γεφυρών.

• Υποσύστημα διασύνδεσης και εκτέλεσης υπολογιστικών μοντέλων, που αφορά την περιοδική εκτέλεση ειδικών αλγορίθμων μηχανικής μάθησης επί μεγάλων δεδομένων, ειδικά σχεδιασμένων για την εξαγωγή δεικτών αποτίμησης της «υγείας» των γεφυρών.

ΤΕΥΧΟΣ 506

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ