Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Ένα βήμα πιο κοντά στο Li-Fi
Σύμφωνα με αναφορά, ο οργανισμός προτύπων IEEE που επιβλέπει το Wi-Fi κυκλοφόρησε το πρότυπο IEEE 802.11bb για επικοινωνίες μέσω φωτός, που θα καλύπτει την αναδυόμενη τεχνολογία Li-Fi.
Η δημοσίευση του προτύπου χαιρετίστηκε από επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, καθώς θα συμβάλει στην ταχύτερη εξάπλωση και υιοθέτηση του προτύπου τεχνολογίας μετάδοσης δεδομένων.
Αντί να χρησιμοποιεί σήματα ασύρματου δικτύου, το Li-Fi χρησιμοποιεί αόρατο – τουλάχιστον για το ανθρώπινο μάτι – υπέρυθρο φως, για να παρέχει ασύρματη οπτική συνδεσιμότητα με βάση το φως σε ταχύτητες έως και 100 φορές ταχύτερες από αυτές του Wi-Fi. Αυτό συμβαίνει διότι το φως μπορεί να παρέχει σήματα χωρίς ραδιοφωνικές παρεμβολές και το Li-Fi έχει ήδη ένα ανταγωνιστικό πρότυπο, το G.9991 της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών.
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του φάσματος υπερύθρων αντί των ραδιοσυχνοτήτων (RF) τονίζονται από τους υποστηρικτές του Li-Fi, συμπεριλαμβανομένων των pureLiFi, Fraunhofer HHI και της ομάδας εργασίας Light Communications 802.11bb. Το Li-Fi λέγεται ότι παρέχει «ταχύτερες, πιο αξιόπιστες ασύρματες επικοινωνίες με απαράμιλλη ασφάλεια σε σύγκριση με τις συμβατικές τεχνολογίες, όπως το Wi-Fi και το 5G». Τώρα που κυκλοφόρησε το πρότυπο IEEE 802.11bb Li-Fi, είναι πιθανό ότι θα αντιμετωπιστεί πλήρως η διαλειτουργικότητα μεταξύ των συστημάτων Li-Fi με το πλήρως επιτυχημένο Wi-Fi.
Στο βίντεο του άρθρου μπορείτε να δείτε πώς ένα σύστημα Li-Fi επαναχρησιμοποιεί την υποδομή φωτισμού ενός κτιρίου για μεταφορά δεδομένων.