Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Ένα ακόμα βήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα
Ξεκίνησε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η υλοποίηση του έργου «Γεωργία με Ευφυΐα» – Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα με την έναρξη δημιουργίας της υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και τη διαμόρφωση των πειραματικών αγροτεμαχίων που εντάχθηκαν στο έργο, με ανάδοχους την εταιρεία Neuropublic, τον Όμιλο ΟΤΕ και τη διαφημιστική Σκαρμούτσος Γεώργιος.
Το παρόν έργο αφορά στη δημιουργία μιας τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του γεωργικού τομέα, η οποία θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της υφιστάμενης κατάστασης και θα επιτρέπει την παροχή εξατομικευμένων περιβαλλοντικών δεδομένων και ενημερώσεων για τα αγροτεμάχια ανοιχτών καλλιεργειών με αξιοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών. Ουσιαστικά, η πλατφόρμα αυτή θα αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα για την εφαρμογή πολιτικών ψηφιακού μετασχηματισμού σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Βασικός στόχος είναι η σύνδεση παραγωγών, οργανισμών, ερευνητικών ιδρυμάτων, τοπικών αρχών και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων που σχετίζονται με τη γη και την παραγωγική διαδικασία.
Με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ανοικτών ψηφιακών δεδομένων και τεχνογνωσίας, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο ευφυές πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα αναγνωρίζει και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των μικροκαλλιεργητών, του αγροτικού συμβούλου και των φορέων που συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία.
Στην ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να μάθουν περισσότερα για το έργο και να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να συμβάλουν, αλλά και να ωφεληθούν (μείωση του κόστους παραγωγής, αύξηση του κέρδους, βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων, μείωση της βιολογικής ανισορροπίας, λειψυδρίας και ερημοποίησης, ορθολογική διαχείριση του αρδευτικού νερού κ.ά.).
Επιπλέον, το έργο απευθύνεται και σε γεωργικούς συμβούλους και μελετητές, καθώς τους διευκολύνει ως προς την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας προς τους παραγωγούς, οι οποίες βασίζονται σε δεδομένα και επιστημονική γνώση, αλλά και ως προς τον προγραμματισμό οργανωμένων ελέγχων και την καταγραφή επιτόπιων παρατηρήσεων στον αγρό με τη χρήση εργαλείων και εφαρμογών της συγκεκριμένης υποδομής.