Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Έκθεση ΣΕΒ: Η πορεία του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στη χώρα
Η 3η ετήσια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ επισημαίνει τη βελτίωση της πορείας του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο, καθώς υλοποιήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και συνεχίστηκαν οι ιδιωτικές επενδύσεις στα ψηφιακά συστήματα. Οι μετρήσεις του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού είναι πιο σύνθετες και εξειδικευμένες σε σχέση με άλλους δείκτες (π.χ. DESI, IMD, WEF). Αξιολογούν την ψηφιακή ωριμότητα συγκριτικά με την Ε.Ε. και λιγότερο σε σχέση με το παρελθόν.
Ωστόσο, είναι προφανές ότι η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει σημαντικά προκειμένου να φτάσει τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Ειδικότερα:
- Οι επενδύσεις σε ψηφιακά συστήματα παραμένουν μεν σημαντικές (11η θέση στην Ε.Ε.), αλλά συνεχίζουν να εστιάζουν σε συστήματα προηγούμενης γενιάς.
- Στο ρυθμιστικό περιβάλλον, η Ελλάδα ανέβηκε τρεις θέσεις (στην 23η), αλλά η απόσταση παραμένει σημαντική, μια και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. απλοποιούν το ρυθμιστικό τους περιβάλλον εξίσου γρήγορα.
- Παρά τις συνεχείς βελτιώσεις στη Δημόσια Διοίκηση, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση.
- Στον κλάδο ΤΠΕ, η Έρευνα & Ανάπτυξη και η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι δυνατά στοιχεία (11η και 19η θέση αντίστοιχα). Όμως, οι λοιπές χώρες υπερτερούν σε όρους προστιθέμενης αξίας, απασχόλησης και εξωστρέφειας.
- Οι σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και ειδικά σε δίκτυα υψηλής ταχύτητας δεν μειώνουν τη συγκριτική απόσταση με την Ε.Ε., καθώς και οι υπόλοιπες χώρες επενδύουν με εξίσου ταχείς ρυθμούς.
- Ως προς τις δεξιότητες, αν και η εκπαίδευση STEM βελτιώνεται, η διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας υστερεί σημαντικά. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα παραμένει χαμηλά (25η) συγκριτικά με την υπόλοιπη Ε.Ε.
- Στην κοινωνία, η πανδημία αύξησε τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών (24η). Όμως, οι χώρες της Ε.Ε. έχουν καλύτερες επιδόσεις, κυρίως λόγω της υιοθέτησης της τεχνολογίας από περισσότερες ηλικιακές ομάδες.
- Η ταχύτερη υλοποίηση της Ψηφιακής Βίβλου πρέπει να μπει στο επίκεντρο της εθνικής προσπάθειας, μια και θα επιδράσει θετικά στις επόμενες μετρήσεις του Παρατηρητηρίου. Σήμερα, περίπου το 32% των έργων είναι σε εξέλιξη, με τα περισσότερα σε εκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών.
Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών όπως επιδιώκει το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και ο Αναπτυξιακός Νόμος θα συνεισφέρουν καθοριστικά, ώστε σύντομα να βελτιωθούν οι επιχειρήσεις, το ρυθμιστικό περιβάλλον, η Δημόσια Διοίκηση, ο κλάδος ΤΠΕ, οι υποδομές, οι δεξιότητες, η κοινωνία.
Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού περιλαμβάνει ένα εκτενές χαρτοφυλάκιο 453 έργων ψηφιακής μετάβασης, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό €7δισ. Περίπου 145 από τα 453 έργα (ποσοστό 32%) βρίσκονται σε εξέλιξη, τα περισσότερα σε στάδιο εκκίνησης των διαγωνιστικών διαδικασιών. Η χρηματοδότησή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη είναι η έγκριση τεχνικών δελτίων, για την ανάπτυξη του συστήματος επιχειρησιακού σχεδιασμού στο δημόσιο (Government ERP), την ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων, την επέκταση του εθνικού δικτύου τηλεπικοινωνιών, την επέκταση του gov.gr, τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης, την παροχή ανοιχτών δεδομένων της πλατφόρμας data.gov.gr, τις ψηφιακές δεξιότητες, κ.ά.
Η επιτυχία της Βίβλου όμως δεν θα κριθεί από τον σχεδιασμό της, αλλά από την ταχύτητα υλοποίησής της.
Από τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, κάποια έχουν ολοκληρωθεί. Ενδεικτικά:
- Ψηφιοποίηση και απλούστευση δήλωσης γέννησης.
- Υπεύθυνη δήλωση/εξουσιοδότηση.
- Άυλη συνταγογράφηση.
- Εγγραφή στο νηπιαγωγείο.
- Προσωρινή άδεια οδήγησης.
- myAADElive (παροχή υπηρεσιών μέσω βιντεοκλήσης).