Skip to main content
26 July 2024 06:43

Τι θα κάνει την Ελλάδα πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό;

Η πρώτη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έκτης έκδοσης της έρευνας EY Attractiveness Survey Ελλάδα 2024, με θέμα την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Ιουλίου, στο πλαίσιο του 7th InvestGR Forum 2024: Charting the Future.

Η έρευνα αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη πρόοδο της Ελλάδας ως προς τον αριθμό των επενδυτικών έργων που προσελκύει, αλλά και τις αντιλήψεις της επενδυτικής κοινότητας για την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού. Ωστόσο, σε ένα περιβάλλον με έντονο ανταγωνισμό, η χώρα πρέπει να επιταχύνει τον βηματισμό της για να καταστεί κορυφαίος προορισμός επενδύσεων.

Σε ένα αντίξοο περιβάλλον για την Ευρώπη, η Ελλάδα κατόρθωσε να βελτιώσει τις επιδόσεις της, τόσο ως προς τον αριθμό των επενδύσεων που προσέλκυσε, όσο και ως προς την εικόνα της στην επενδυτική κοινότητα. Συγχρόνως, όμως, η έρευνα αναδεικνύει και σημεία υστέρησης έναντι των ανταγωνιστριών χωρών, πολλές από τις οποίες κινούνται με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς, την ώρα που στη μάχη για την προσέλκυση επενδύσεων, η Ελλάδα ξεκινά από ένα χαμηλότερο σημείο εκκίνησης.

Με βάση τα ευρήματα, η διάθεση για επενδύσεις στην Ελλάδα βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό, με έναν στους δύο ερωτηθέντες (51%) να δηλώνει ότι η επιχείρησή του σχεδιάζει να αναπτύξει ή να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα τη χρονιά που έρχεται, ενώ ως προς τους τομείς όπου πρέπει να επικεντρωθεί η χώρα για να διατηρήσει την ανταγωνιστική της θέση στην παγκόσμια οικονομία, οι ερωτώμενοι εξακολουθούν να προκρίνουν τρεις βασικές προτεραιότητες: τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε ανθρώπινο κεφάλαιο, τη μείωση της φορολογίας και την υποστήριξη των κλάδων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας. Οι τρεις αυτές παράμετροι βρίσκονται σταθερά στην κορυφή της κατάταξης των προτεραιοτήτων τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

ΤΕΥΧΟΣ 557

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ