Skip to main content
16 April 2024 05:53

Τεχνητή νοημοσύνη, πράσινη μετάβαση και οι προκλήσεις για την Ελλάδα

Η σημασία της τεχνητής νοημοσύνης και η στροφή προς την πράσινη μετάβαση επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια του πάνελ με συντονιστή τον Πρόεδρο της Grand Thornton Ελλάδας, κο Νικόλαο Καραμούζη, στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10-13 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η General Manager της Google για την ΝΑ Ευρώπη και συγκεκριμένα για την Ελλάδα, κα Πέγκυ Αντωνάκου, τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα για την εταιρεία είναι έως το 2030 να στηρίζεται πλήρως σε ΑΠΕ και με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι μπορούν να το κάνουν όλες οι εταιρείες αν λάβει κανείς υπόψη το μέγεθός της.

Για την τεχνητή νοημοσύνη ανέφερε ότι είναι απαραίτητη η ρύθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά δεν πρέπει να τεθούν εμπόδια. Χαρακτήρισε ως πολύ θετικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει ειδική κυβερνητική επιτροπή και πρόσθεσε ότι σε βάθος χρόνου για να προσθέσει έως και 12 δισ. ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ της Ελλάδας, χρειάζεται σωστή προετοιμασία. Κλείνοντας ανέφερε ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη είναι η τεχνολογία που θα αλλάξει τη ζωή μας.

Ο κος Μάρκος Βερέμης, Partner Big Pi Ventures, επισήμανε ότι βιωσιμότητα σημαίνει πως θα κάνει μία εταιρεία τη δουλειά της καλά χωρίς να βλάψει την επόμενη γενιά. Πρόκειται για ένα ζήτημα που θα λυθεί μόνο με την τεχνολογία, αλλά σε αυτό σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι κυβερνήσεις. Έθεσε το ερώτημα τι γίνεται με την ανισότητα τις επόμενες δεκαετίες. Χαρακτήρισε ως επανάσταση τη γνώση με βοηθό την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αν αυτή δεν είναι διαθέσιμη για όλους, τότε κάποιοι θα μείνουν πολύ πίσω και θα δημιουργεί αντισυστημισμό με συνέπεια πολιτικές εξελίξεις που πάνε πίσω τον κόσμο έως και τρεις δεκαετίες.

Για την πράσινη μετάβαση ανέφερε ότι έχει σχεδιαστεί από απομονωμένους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες που έχουν βάλει ανέφικτους στόχους, οι οποίοι γίνονται ακόμα πιο δύσκολοι ύστερα από τη ρωσική εισβολή με αποτέλεσμα μία αποβιομηχάνιση. Ανέφερε, δε, ότι πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση θέλουν επανασχεδιασμό σε συζήτηση με εταιρείες και χρειάζεται γενναία χρηματοδοτική «ένεση» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την Ελλάδα ανέφερε ότι πρέπει να αναπτύξει την τεχνολογία των μπαταριών, καθώς έχει άφθονη ηλιακή ενέργεια που πρέπει να εκμεταλλευτεί μέσω της αποθήκευσης. Εκτίμησε ότι κάθε εργοστάσιο είναι μία επένδυση που ξεπερνάει τα δύο δισ. ευρώ και χρειάζεται πέντε έτη για την κατασκευή του.

ΤΕΥΧΟΣ 490

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ