Skip to main content
11 January 2024 06:55

Πώς να παραμείνετε ανώνυμοι στο διαδίκτυο

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Στο διαδίκτυο, όλοι θέλουν να ξέρουν ποιος είσαι. Οι ιστότοποι ζητούν συνεχώς τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας ή προσπαθούν να τοποθετήσουν cookies εντοπισμού στις συσκευές σας. Οι μηχανές αναζήτησης, τα προγράμματα περιήγησης και οι εφαρμογές μπορούν να καταγράφουν κάθε αναζήτηση ή κύλιση που κάνετε.

Σε αυτό το στάδιο του διαδικτύου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να είστε εντελώς ανώνυμοι σε ολόκληρη τη διαδικτυακή σας ζωή. Τα τηλέφωνα, οι κάρτες SIM, τα προγράμματα περιήγησης, τα δίκτυα Wi-Fi, κ.ά. χρησιμοποιούν αναγνωριστικά που μπορούν να συνδεθούν με τη δραστηριότητά σας. Υπάρχουν όμως βήματα που μπορείτε να λάβετε για να αποκρύψετε την ταυτότητά σας κατά την καθημερινή περιήγηση.

Ξεκινήστε με το πρόγραμμα περιήγησής σας στο διαδίκτυο. Ιδανικά, θέλετε να μπλοκάρετε τα αόρατα trackers και τις διαφημίσεις που έχουν ενσωματωμένη τεχνολογία εντοπισμού. Οι διαφημιστές μπορούν επίσης να σας παρακολουθούν, χρησιμοποιώντας το δακτυλικό αποτύπωμα. Αν θέλετε να δείτε πώς σας παρακολουθεί το τρέχον πρόγραμμα περιήγησής σας, το εργαλείο Cover Your Tracks του Electronic Frontier Foundation μπορεί να εκτελέσει μια δοκιμή σε πραγματικό χρόνο στο σύστημά σας. Χρησιμοποιώντας το Chrome, ούτε οι διαφημίσεις παρακολούθησης, ούτε οι αόρατοι ανιχνευτές αποκλείονται, ενώ το πρόγραμμα περιήγησης έχει ένα μοναδικό δακτυλικό αποτύπωμα.

Για μεγαλύτερη ανωνυμία, το Tor Browser είναι το καλύτερο. Κατεβάζοντας το με τον ίδιο τρόπο, όπως οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα περιήγησης, κρυπτογραφεί τις κινήσεις σας, στέλνοντάς τες μέσω ενός αριθμού διακομιστών και αναπτύσσοντας επιπλέον μέτρα κατά της λογοκρισίας, κατά των δακτυλικών αποτυπωμάτων και άλλα μέτρα προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Αν δεν θέλετε να αλλάξετε προγράμματα περιήγησης, υπάρχουν ορισμένες επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης που μπορούν να αποκλείσουν τα trackers μέσα στο Chrome. Τόσο η επέκταση Ghostery, όσο και το Privacy Badger της EFF θα μπλοκάρουν τα trackers, με το τελευταίο να μην μπλοκάρει τις διαφημίσεις, εκτός αν σας παρακολουθούν συγκεκριμένα.

Κάθε εφαρμογή, ιστότοπος και υπηρεσία που χρησιμοποιείτε είναι πιθανό να συλλέγει κάποια δεδομένα για εσάς, αλλά ορισμένα συλλέγουν περισσότερα από άλλα. Η επιλογή υπηρεσιών που σκόπιμα δεν συλλέγουν πληροφορίες για εσάς ή που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, η οποία εμποδίζει τις εταιρείες να βλέπουν το περιεχόμενο των επικοινωνιών ή των μεταφορών δεδομένων σας, μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της έκθεσής σας στον ιστό.

Τεύχος 424

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ