Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Μεγάλη ζήτηση για ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια
Τη δυναμική και εξελισσόμενη ζήτηση ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της κυβερνοασφάλειας υπογραμμίζουν τα ευρήματα μελέτης, που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την ομάδα του καθηγητή Κυβερνοασφάλειας, κου Δημήτρη Γκρίτζαλη. Όπως καταδεικνύει η συγκεκριμένη μελέτη, η ζήτηση για επαγγελματίες κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη, καθώς οι απειλές στον κυβερνοχώρο αυξάνονται ραγδαία και επιχειρήσεις και οργανισμοί επιδιώκουν να ενισχύσουν την προστασία και την ακεραιότητα των δεδομένων τους και την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία τους.
Ωστόσο, παρατηρείται σημαντική έλλειψη προσφοράς ακαδημαϊκών προγραμμάτων, κυρίως σε προπτυχιακό επίπεδο, με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε δεξιότητες κυβερνοασφάλειας. Αναφορικά με την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στη χώρα μας επισημαίνονται τα εξής:
• Δεν υπάρχει Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, το οποίο να παρέχει βασικό τίτλο σπουδών (Πτυχίο / Sc) στην κυβερνοασφάλεια. Υπάρχουν, όμως, τέσσερα Κολλέγια που παρέχουν τέτοιο τίτλο σπουδών.
• Η πλειοψηφία (65%) των εκπαιδευμένων / καταρτιζόμενων σε κυβερνοασφάλεια προέρχεται από προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.
• Εφτά κέντρα επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης παρέχουν κατάρτιση σε κυβερνοασφάλεια ή σε συναφή γνωστικά πεδία στην Ελλάδα με περιορισμένο αριθμό εκπαιδευόμενων.
• Οι διεθνείς σύνδεσμοι επαγγελματιών παρέχουν 480 πιστοποιήσεις σε σειρά επιμέρους πεδίων της κυβερνοασφάλειας και των συναφών της γνωστικών πεδίων.
• Οι απόφοιτοι προγραμμάτων / σεμιναρίων σε κυβερνοασφάλεια ή σε συναφή γνωστικά πεδία είναι στη μεγάλη πλειονότητά τους άνδρες, χωρίς να υπάρχει αξιοσημείωτη τάση εξισορρόπησης.
• Στην Ελλάδα, η χαμηλή αναλογία συμμετοχής των γυναικών (24-28%) στην κυβερνοασφάλεια ή σε συναφή γνωστικά πεδία ισχύει ανεξαρτήτως προγραμμάτων ακαδημαϊκών σπουδών.
• Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία συστηματική και αξιόπιστη μελέτη που να καταγράφει και να αξιολογεί τη ζήτηση δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, καθιστώντας τη συγκεκριμένη μελέτη μοναδική στο είδος της.