Skip to main content
17 April 2024 03:52

Η αντίδραση των ΜμΕ στις κλιματικές καταστροφές

Η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας διεξήγαγε έρευνα πεδίου σε 200 ΜμΕ σε περιοχές που επλήγησαν από έντονα φυσικά φαινόμενα το 2023. Ειδικότερα, η κλιματική αλλαγή από απειλή του μέλλοντος έχει καταστεί κρίση του παρόντος, με το ετήσιο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων παγκοσμίως την περίοδο 2020-2023 να είναι 30% υψηλότερο από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα το σχετικό κόστος έφτασε τα 0,5 δισ. ευρώ το 2021 (από μόλις 0,01 δισ. ευρώ το 2013), ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2023, εκτός από υλικές καταστροφές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εκτιμάται ότι συνέβαλαν στη μείωση της εγχώριας αγροτικής προστιθέμενης αξίας κατά 8% και σε απώλεια 1,2 εκατ. τουριστικών αφίξεων. Εστιάζοντας σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το περασμένο έτος, σχεδόν τα 3/4 των ΜμΕ επηρεάστηκαν αρνητικά από τις φυσικές καταστροφές:

• Το 30% δήλωσε άμεσο πλήγμα που αφορά υλικές ζημιές, με 2/3 αυτών να έχουν πληγεί και στο παρελθόν.

• Ένα επιπλέον 42% δέχθηκε έμμεση διαταραχή στη λειτουργία της επιχείρησης.

Η σφοδρότητα των φυσικών καταστροφών οδήγησε τον Δείκτη Εμπιστοσύνης των πληγεισών ΜμΕ να καταρρεύσει σε επίπεδα περιόδων κρίσης (-10 μονάδες έναντι +20 για τις λοιπές ΜμΕ). Παράλληλα, το 60% των πληγεισών ΜμΕ αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αναδιάταξη της εφοδιαστικής / εμπορικής τους αλυσίδας, αναζητώντας είτε νέους προμηθευτές (κυρίως εγχώριους), είτε νέα κανάλια διάθεσης προϊόντων / υπηρεσιών (με 14% αυτών να επιδιώκουν και τα δύο). Υπό αυτές τις συνθήκες, τα 3/4 των πληγεισών ΜμΕ χρειάστηκαν περισσότερο από 2 μήνες για να επανέλθουν σε ομαλές συνθήκες λειτουργίας.

Παρά το εύρος και τη σφοδρότητα του χτυπήματος των φυσικών καταστροφών, τα 2/3 των πληγεισών ΜμΕ σχεδιάζουν επενδύσεις για την επόμενη τριετία, με ένα εντυπωσιακό 41% να δηλώνει ότι η επενδυτική απόφαση είχε ως αφορμή τις καταστροφές.

ΤΕΥΧΟΣ 491

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ